martes, 12 de octubre de 2010

EL CAMP DE PUÇOL TAMBÉ EXISTIX


Immersos en plena crisi econòmica, bo serà fer un poc de memòria. Fa unes dècades les explotacions agràries del terme municipal de Puçol donaven faena directa o indirecta a moltes famílies. Puçol té un terme ric en varietat d’ecosistemes: marjal, secà i horta, que feien possible que no hi haguera com en altres poblacions el monocultiu de la taronja, ací es conreaven pererars, albercoquers, melonars, hortalisses i verdures en general que permetien que durant tot l’any hi haguera treball al camp.
En un moment determinat, però, raons de mercat diuen (jo ho dubte, pense que té més a veure amb l’avarícia, el blangueig de diners i l’especulació), començà un declivi del sector que féu que per una qüestió de rendibilitat s’anaren abandonant les explotacions. De colp i volta apareix el boom immobiliari, que també diuen alguns que per raons de mercat està en declivi i que en el nostre país ha fet més greu encara la crisi econòmica mundial. Jo crec que les causes també són l’avarícia i l’especulació.
Els diversos equips de govern de l’Ajuntament de Puçol han tingut una visió bastant mediocre i seguidista de tota aquesta evolució que no ens ha portat a bon port. Han fet el que han fet tots: crear polígons industrials que no han acabat de generar riquesa, donar cobertura a les constructores i als especuladors immobiliaris que han omplit el nostre municipi d’habitatges buits i cars, i tindre una Regidoria d’Agricultura que no ha servit més que per a justificar algunes subvencions, fer alguns cursets i assistir a l’enterrament del sector.
Des de la Regidoria d’Agricultura hauria d’haver-se impulsat un projecte per a fer possible la reconversió del sector. Puçol, exceptuant un període molt curt de temps, ha tingut els darrers trenta anys equips de govern progressistes i alguns dels partits membres d’aquests equips s’han declarat obertament ecologistes, però en realitat s’han acabat comportant com si no ho foren. Podrien haver fet possible la reconversió oferint un projecte d’agricultura ecològica que té el seu mercat i que a més no contamina ni el nostre aire ni les nostres aigües subterrànies, però no van fer, van preferir sumar-se en un grau o altre a la gran orgia que fou la bombolla immobiliària. podrien haver creat una bossa de propietaris disposats a cedir per un període de temps la seua explotació i una altra de gent disposada a treballar-la, podrien haver fet tantes coses. (Punyeta! la política és l'art de fer possible l'impossible)


La situació ara és molt greu. La gent que té terres només somnia que algú els les comprarà per a fer noves vivendes o un camp de golf, mentrestant el terme s’ompli de camps que pareixen selves o sabanes, abocadors de deixalles o simplement els han botat foc i resten els esquelets dels arbres com a testimonis d’un gran fracàs, i, és clar, millor no parlem de les llistes d’aturats.
Manel Alonso (ciutadà de Puçol)

19 comentarios:

  1. Ostres! El Manel Alonso escriu al blog?

    M'heu deixat bocabadat!

    ResponderEliminar
  2. @ Emili:

    Manel aceptó gustoso mi invitación para escribir un artículo en el blog. No sé si escribirá alguno más o no (a mi me encantaría que lo hiciese).

    Gràcies, Manel. Excelente artículo. Como urbanita, reconozco que tenemos al campo muy olvidado y los que en teoría se habrían de dedicar a su cuidado (políticamente hablando) no lo hacen nada bien.

    ResponderEliminar
  3. Amo del cortijo10/12/2010

    gracias Manel en dedicarnos unas letras un día tan señalado como hoy.

    ResponderEliminar
  4. Anónimo10/13/2010

    Excel·lent.

    ResponderEliminar
  5. Navigator10/14/2010

    Y porque no le decías nada a Cuello cada vez que pasaba por delante de tu mesa??
    Ah claro que en aquella época aun no te había salido la vena ecologista y no había que morder la mano que te daba de comer...

    ResponderEliminar
  6. Otro descontento10/16/2010

    La teta era apetecible, querido Navigator, era una tentación irresistible... claro que la memoria algunos la tienen más bien floja para lo que interesa, por más que la mona se vista de seda...

    ResponderEliminar
  7. Anónimo10/18/2010

    aveure si et penses que has descubert america Manel, te informe que en municipis com Vall dÚixo, Nules, Burriana etc, es crearen no fa molt aquests bancs de terra i saps una cossa ningu, absolutament ningu ha estat iteresat per ni un pam de terra, la agricultura es va anar a pique cuant els tevs amics progres, van claudicar en la unio europea per a que els productes dels moros (argelia i marroc) entraren per davant dels nostres als mercats d'Europa

    ResponderEliminar
  8. Anónimo10/20/2010

    si quieres trabajar la tierra, seguro que puedes empezar tu limpiando acequias, plantando, regando a las 4 de la mañana un sábado, sulfatando, esperando para recoger que roben la cosecha y lo poco que coges te lo pagan a cuatro chavos, si quieres salvar la huerta te buscas a todos los ecologistas que hay en el paro,que no son pocos, os compráis una legonas que son baratas y seguro que os dejan un montón de campos de forma gratuita y sino pregunta en la cooperativa, pero desde un sofá tocándome los cojones y fumando porros de hierva tambien salvo la huerta yo.

    ResponderEliminar
  9. Al último anónimo: partes de una premisa errónea: "si quieres trabajar la tierra..." hasta ahora nadie ha dicho que quiera trabajar la tierra, así que tu comentario carece de fundamento.

    Para defender la huerta no hace falta una legona, al igual que para defender el consumo de "hierva" no hace falta fumarla.

    ResponderEliminar
  10. Anónimo10/22/2010

    No, si ganas de trabajar pocas, por que la única forma de salvar la tierra es trabajándola, por que las fotos que has colgado son de campos sin trabajar, por lo tanto haces referencia directa al trabajo.Si dedicarais el mismo tiempo a utilizar la legona que a defender el consumo de hierva, matabais dos pájaros de un tiro.

    ResponderEliminar
  11. Por desgracia me relaciono con mucha gente enferma de cáncer y fibromialgia, esta gente sin no fuera por la mariguana sufrirían mucho mas.

    Mas porros y menos COPE.

    ResponderEliminar
  12. amo del cortijo10/22/2010

    que triste hacer apología de los canutos.

    ResponderEliminar
  13. ...Y por que triste??? acaso no es una cuestión de libertad personal??? o es que los ciudadanos necesitamos que papa estado nos diga que esta bien y lo que no.

    ResponderEliminar
  14. amo del cortijo10/22/2010

    NO A LAS DROGAS !!!

    ResponderEliminar
  15. Perfecto no las tomes, pero no coartes la LIBERTAD ajena.

    p.d.- No tomaras ibuprofeno ni aspirinas, no??? también son drogas.

    ResponderEliminar
  16. amo del cortijo10/22/2010

    no coarto libertades, ni tampoco hago apologia de las drogas.

    pd: cuando tu madre o tus hijos los llevas al médico... este les da un taco de costo?

    menos demagogia que son temas muy serios!!

    ResponderEliminar
  17. Pues si, el medico de mi madre, le receta mariguana para su fibromialgia.

    Lo siento amo del cortijo. Pero esta claro que tu eres de los que gritan VIVA LAS CADENAS.

    ...y claro, como consideras que tu no eres capaz de decidir por ti, necesitas que alguien te diga que puedes y que no puedes hacer.

    Prohibir es limitar la libertad de cada uno. Menos mal que uno puede o no acatar las leyes que desea.

    Estas también a favor de los toros? Te parecería mal una mezquita en puzol? te pregunto esto por que me parece que eres del tipo de persona que pese a ser un proletario vota a la derecha.

    ResponderEliminar
  18. Y de la cosa del campo... ¿qué?

    Ya hablaremos largo y tendido del tema de drogas y medicamentos, pero no me gustaría tener que cerrar los comentarios en este artículo porque se están desviando demasiado del tema que trata.

    Saludos.

    ResponderEliminar
  19. amo del cortijo10/22/2010

    joer Ciudadano... con lo interesante que estaba el tema....
    jejeje

    ResponderEliminar

Escribe lo que quieras sin insultar ni faltar el respeto a nadie, lo cual nos obligaría a borrar tu comentario ya que podría constituir delito. Gracias.